OBILJEŽAVANJE MEĐUNARODNOG DANA VOLONTERA

Zaklada Sandra Stojić i ove je godine radno obilježila međunarodni Dan volontera 5. prosinac. 

Dana 2. prosinca 2016. godine, u suradnji s POU Kutina, Gradom Kutina i SMŽ, organizirali smo drugi po redu Sajam volontiranja, a 5. prosinca održali smo interaktivnu radionicu o volontiranju u lokalnoj zajednici u knjižnici Ante Jagar u Novskoj.

Na sajmu volontiranja je u prvom djelu je organiziran okrugli stol za organizacije civilnog društva koje se bave organizacijom volontiranja sudjelovalo je deset organizacija s područja Kutine, Siska i Jasenovca. Organizatori volontiranja prezentirali su svoj rad i iznijeli svoja iskustva u radu s volonterima te probleme s kojima se susreću. Ukazali su se i zajednički problemi: kako potaknuti građanstvo na volontiranje, problemi u financijskim potporama lokalnih zajednica i nacionalne razine, problemi apliciranja na natječaje često radi nedovoljno kapaciteta samih OCD-a.

Zaključak je bio da treba puno rada s djecom i mladima kako bi dobili uvid u vrijednosti volontiranja, te promicanje rada u javnosti kako bi i lokalna sredina koja kod nas ne daje dovoljnu važnost volontiranju i čak često podcjenjuje volonterski rad također spoznala kolika je vrijednost volontiranja i rada za dobrobit potrebitih ili za opće dobro.

Ovim susretom smo otvorili mogućnost zajedničkog rada i posebno patnerstava u apliciranju na natječaje za povlačenje sredstava za rad. 

U drugom dijelu sajma s velikim smo zadovoljstvom ugostili građane i učenike trećih i četvrtih razreda srednjih škola koji su iz prve ruke od prisutnih organizatora volontiranja mogli saznati što znači volontirati i gdje i kako se mogu uključiti.

Na interaktivnoj radionici koju smo 5. prosinca održali na poziv ravnateljice Knjižnice Ante Jagar iz Novske govorili smo o volontiranju u lokalnoj zajednici. Prisutnima smo prezentirali što je to volontiranje. Kroz primjere rada zaklade na promociji volonterstva i organizaciji volontera u lokalnoj zajednici nastojali smo potaknuti aktiviranje građana i organizacija civilnog društva na organiziranje i poticanje volonterstva. 

Na ovoj prezentaciji je bilo prisutno uz građane i nekoliko predstavnika udruga koji su iznijeli svoje probleme u organizaciji volontera. Jedna od velikih primjedbi je i ta da na području grada Novske gotovo nema suradnje između organizacija civilnog društvog pa se time smanjuje i mogućnost povlačenja sredstava iz EU fondova. Stoga je potrebna veća suradnja i aktivacija u lokalnoj zajednici. 

Ovim aktivnostima nastojali smo ponovo ukazati na vrijednost volonterstva za lokalnu zajednicu, pa se stoga zahvaljujemo SMŽ i Gradu Kutini koji su prepoznali vrijednost volonterstva i svojim doprinosom pomogli da se ove aktivnosti mogu održati. 

Volontiranjem pokrećemo pozitivne promjene u svojim lokalnim sredinama, mijenjamo i nas same jer postajemo bolji ljudi, tolerantniji i osjetljiviji na probleme potrebitih. Čineći dobro osjećamo se bolje.

Uz čestitke za Vaš dan, zahvaljujemo se svima vama dragi volonteri koji nesebično dajete svoju ljubav i vrijeme za pomoć nekome kome je pomoć potrebna.

Izradu web stranice je sufinancirala Europska unija iz Europskog socijalnog fonda.