Uz „Svjetski dan hospicija i palijativne skrbi“ 05.10.2010. u Kutini je predstavljena inicijativa za osnivanje Zaklade Sandra Stojić.

Biserka Stojić i Suzana Fehlen, nositeljice inicijative za osnutak Zaklade Sandra Stojić i začetak palijativne skrbi u Kutini i u Sisačko-moslavačkoj županiji, predočile su mogućnost dostojanstvenog odlaska uz adekvatno pružanje palijativne skrbi.

Pokrovitelj cijelog skupa bio je Grad Kutina, a gradonačelnik Davor Žmegač ovom je prilikom istaknuo vrijednost inicijative, koja i u ovim teškim vremenima nadilazi puki materijalizam i zalaže se za dostojanstven odlazak svakog čovjeka.

Inicijativu za osnivanje Zaklade Sandra Stoji“ podržali su brojni građani, a na inicijativnom skupu više od 100 Kutinčana prijavilo se da će volonterski pomagati oboljelima.

Proces osnivanja i registracije bio je dug i zahtjevan. 15.10.2011.g. obitelj Stojić – osnivači Zaklade dobiva i konačno rješenje ministarstva kojim Zaklada započinje svoj službeni rad.

26.01.2012. Zaklada otvara svečano svoj službeni prostor za rad u Crkvenoj ulici 6 u Kutini u kojem prvenstveno radimo na razvoju i širenju palijativne skrbi i na koordinaciji svih dionika sustava. Nudimo stručnu pomoć oboljelima i članovima njegove uže obitelji savjetima o provođenju specijalnih aspekata njege, psihološku i duhovnu potporu, te potporu o pravima iz zdravstvenog i socijalnog sustava. Otvoreni smo za suradnju sa svim dionicima sustava i naše usluge su za članove Zaklade s područja Kutine potpuno besplatne.

Članovi našeg tima su liječnici, ljekarnici, med. sestra sa specijalnom izobrazbom iz palijativne skrbi, fizioterapeut i brojni volonteri. Obučavamo nezdravstvene volontere i članove obitelji te pripremamo stručnu edukaciju iz palijativne skrbi na svim razinama sustava u suradnji sa Hrvatskim palijativnim društvom pri HLZ-u, KoHOM-om i Komorom medicinskih sestara RH.

21.04.2012. na inicijativu Zaklade Sandra Stojić u Kutini je osnovan Ogranak Kutina Hrvatskog palijativnog društva pri HLZ-u za Sisačko-moslavačku županiju i zapadnu Slavoniju. Za predsjednicu Ogranka izabrana je Dr. Tanja Pekez-Pavliško.

Zalažemo se za dostojanstvo svakog čovjeka i pravo na palijativnu skrb kao osnovno ljudsko pravo, a ne privilegij pojedinca. Svjesni smo da je život ograničen i da je smrt dio života.

Statut Zaklade Sandra Stojić

Naš tim

mr.sci. Biserka Stojić

Magistra znanosti, članica Hrvatskog palijativnog društva, jedan je od osnivača Zaklade koja je osnovana sa svrhom promicanja potrebe i važnosti palijativne skrbi u obitelji i osiguranje sredstava za razvoj palijativne skrbi usmjerene potrebama u obitelji u Hrvatskoj, razvoj i poticanje širenja filantropije i zakladništva.

Suzana Fehlen

EU FONDS MANAGER, Koordinator i specijalistica palijativne skrbi, članica Hrvatskog palijativnog društva, član Koordinacije za ljudska prava SMŽ, član Upravnog odbora Zaklade Sandra Stojić

Anna Feltrin Pahel

Specijalista za pripremu i pisanje projekata iz EU fondova.