Završna konferencija projekta Žene su snaga zajednice

Zaklada Sandra Stojić jučer je održala završnu konferenciju i predstavila rezultate projekta Žene su snaga zajednice koji je uspješno realiziran.

Ukupna ugovorena vrijednost projekta iznosi nešto više od 3,91 milijuna kuna i u cijelosti je financiran iz sredstava Europske unije odnosno Europskog socijalnog fonda Operativni program učinkoviti ljudski potencijali 2014.-2020. Program zapošljavanja žena – ZAŽELI. Trajao je ukupno 30 mjeseci, a ostvareni su značajni rezultati.

Završnoj konferenciji prisustvovali su gradonačelnik Grada Kutine Zlatko Babić, pomoćnica pročelnika za društvene djelatnosti i socijalnu skrb Kornelija Marošević, predstojnica Hrvatskog zavoda za zapošljavanje Područni ured Kutina Sonja Đozo Repić, članovi projektnog tima Zaklade Sandra Stojić te žene zaposlene na projektu.

Kroz projekt je zaposleno 20 teško zapošljivih žena dobne skupine 50+, prijavljenih na Hrvatskom zavodu za zapošljavanje, a koji je ujedno uz Centar za socijalnu skrb bio partner na projektu. Radnice su zaposlene na razdoblje od 24 mjeseca kako bi pružale pomoć, podršku i potporu za ukupno 156 korisnika, odnosno osoba starije životne dobi i osoba u nepovoljnom položaju. Žene su pružale pomoć u dostavi namirnica, pripremi obroka u kućanstvima, održavanju stambenog prostora, brigu o higijeni, socijalnoj integraciji i slično te su svojim radom i aktivnostima poboljšale vlastite prilike ali i kvalitetu života starijih osoba i osoba u nepovoljnom položaju.

Kako bi pružile adekvatnu podršku uključenim krajnjim korisnicima, kroz projekt su osigurani materijalni uvjeti za provedbu aktivnosti (nabava higijenskih potrepština te potrepština za održavanje kućanstva).

Zaposlene žene dodatno su se obrazovale/osposobljavale. Jedna žena završila program osposobljavanja za pomoćnika u nastavi, tri žene osposobljene su za vozača B kategorije dok je sedam žena završilo program za osposobljavanje rada na računalu, a njih četiri program učenja njemačkog jezika. To će im to pomoći da budu što konkurentnije na tržištu rada.

U proteklih 30 mjeseci pokazao se veliki interes i potreba za provedbom ovakvih i sličnih projekata i ovaj projekt ne samo da je opravdao svoj cilj i svrhu nego je značajno podigao kvalitetu života kako radnica tako i korisnika. Utjecalo se na smanjenje nezaposlenosti, osigurana je uključenost ciljane skupine, ali i buduće intenzivnije participiranje žena na tržištu rada kroz zapošljavanje u lokalnoj zajednici te njihovo dodatno osposobljavanje/obrazovanje.

Zahvaljujući ovom pozitivnom iskustvu te s ciljem nastavka ovog izvrsnog programa, Zaklada Sandra Stojić ponovno je aplicirala na fazu II programa 'Zaželi' te joj je potpora i odobrena i očekuje daljnju suradnju.

Izradu web stranice je sufinancirala Europska unija iz Europskog socijalnog fonda.