Timski sastanak u sklopu projekta Žene su snaga zajednice

Provedba projekta Žene su snaga zajednice koji se financira iz Europskog socijalnog fonda u okviru otvorenog trajnog poziva za dodjelu bespovratnih sredstava 'Zaželi-Program zapošljavanja žena' u potpunosti je zaživio, tijek provedbe odvija se prema planu i svi sudionici projekta sudjeluju na najvišoj mogućoj razini. Ukupna vrijednost projekta iznosi 3.911.130,30 kuna. 85% ukupnih troškova osigurano je iz sredstava Europskog socijalnog fonda, dok je 15% udio iz Državnog proračuna RH.

Jučer je u prostorijama Zaklade održan još jedan timski sastanak projektnog tima i 20 zaposlenica koje su u radni odnos ušle preko projekta. Teme sastanke bile su plan obrazovanja/osposobljavanja žena, planiranje i dogovaranje godišnjih odmora, suradnja s policijom i edukacija. Kako je jedna od aktivnosti projekta i dodatno obrazovanje, odnosno osposobljavanje zaposlenih žena, kako bi one nakon završetka projekta, odnosno nakon što im istekne ugovor o radu, bile što konkurentnije na tržištu rada, razgovaralo se o ovoj temi i tijeku provedbe. Trenutno se četiri žene pohađaju programe osposobljavanja i to jedna program osposobljavanja za pomoćnika u nastavi koji provodi POU Kutini i tri žene su krenule u auto školu. Kroz ovaj projekt planirano je osposobljavanje za još 11 žena od kojih su se neke odlučile za tečaj njemačkog jezika, a neke za program ECDL operater. I one će u narednom razdoblju započeti svoje dodatno obrazovanje.

Obzirom na učestale dojave koje Zaklada prima od žena sa terena koje su u direktnom kontaktu s krajnjim korisnicima projekta, odnosno osobama starije životne dobi koji žive sami, da ih posjećuju nepoznate osobe, zovu ih telefonom, nude im različite usluge i slično, te ih na taj način dovode u neugodnu situaciju, Zaklada je odlučila reagirati. Upraviteljica Zaklade, Biserka Stojić, razgovarala je s načelnikom Policijske uprave Kutina i policajcima iz zajednice koji su dali upute kako se ponašati u takvim situacijama. Njihove upute prenijeli smo ženama koje će ih dalje proslijediti svojim korisnicima.

Sastanak je ujedno bio i edukacija žena za temu koja se pokazala od izuzetne važnosti jer žene koje pružaju usluge građanima starije životne dobi koji su ujedno i bolesni i žive sami i teško se skrbe o sebi, a to je naručivanje pacijenata kod liječnika, naručivanje lijekova, prepoznavanje teško bolesnog pacijenta i samopomoć. Edukaciju je održala voditeljica projekta Suzana Fehlen, specijalistica palijativne skrbi, prema uputama specijalistice obiteljske medicine dr. Tanje Pekez-Pavliško koja je ujedno i medicinski savjetnik Zaklade Sandra Stojić.

Po završetku sastanka žene su iz skladišta preuzele pakete higijenskih potrepština i krenule u dostavu kod korisnika. Naime, svaki krajnji korisnik, kojih je ovim projektom obuhvaćeno ukupno 100 s cijelog područja grada Kutina, svaki mjesec dobiva paket potrepština u vrijednosti do 200,00 kn. Potrepštine uključuju sredstva za čišćenje, sredstva za osobnu higijenu, odnosno sredstva potrebna za obavljanje aktivnosti pomoći u kućanstvu krajnjih korisnika.

Izradu web stranice je sufinancirala Europska unija iz Europskog socijalnog fonda.