Završen projekt 'Biram zdravlje'

Završen je projekt 'Biram zdravlje'

Zaklada Sandra Stojić jučer je održala završnu konferenciju i predstavila rezultate projekta 'Biram zdravlje' koji je uspješno realiziran.

 

Ukupna ugovorena vrijednost projekta iznosi 498.415,89 kuna i u cijelosti je financiran iz sredstava Europske unije odnosno Europskog socijalnog fonda Operativni program učinkoviti ljudski potencijali 2014.-2020. Program Poziva 'Promocija zdravlja i prevencija bolesti Faza I' trajao je ukupno 18 mjeseci, a ostvareni su značajni rezultati.

 

Završna konferencija održana je u utorak 20. travnja u prostorijama PUNK-a u Kutini, poštujući propisane epidemiološke mjere. U ime gradonačelnika Grada Kutine konferenciji je prisustvovala pomoćnica pročelnika za društvene djelatnosti i socijalnu skrb Kornelija Marošević te članovi projektnog tima Zaklade Sandra Stojić.

 

Kroz projekt je ostvaren cilj projekta povećanje znanja i svijesti o važnosti promocije zdravlja i zdravih navika na području Republike Hrvatske kao i povećano znanje i svijest građana RH o važnosti prevencije bolesti.

Povezanost s projektnim ciljevima kroz aktivnosti na projektu doprinijelo je promicanjem zdravih navika. Kroz zapošljavanje Voditelja aktivnosti projekta, provedbom aktivnosti prvog elementa i kupovinom potrebne opreme kao što su 3 TV ekrana, tablet, tlakomjer, uključeni su i stručni izvoditelji u aktivnostima promocije zdravlja i prevencije bolesti.

Ostali elementi projekta kao što je Promidžba i vidljivost kroz izrađeni vizualni identitet projekta, promotivne letke, usb stikove, blokove za pisanje, roll up banneri, održavanje web stranice, članci u novinama, početnu i završnu konferenciju ostvareni su sve planirane aktivnosti ovog elementa.

 

U elementu Upravljanje projektom i administracijom zaposlen je voditelj projekta koji je zadužen za ostvarivanje rezultata cijelog projekta i asistent voditelja projekta  zadužen za suradnju s voditeljem projekta i aktivnosti.

Prilagodbom novim uvjetima rada radi pandemije COVID-19 umjesto planirane aktivnosti odlaska na poljoprivredni sajam u Gudovac osmišljena je i tiskana brošura Biram zdravlje. Također umjesto planirane četiri javne akcije mjerenja krvnog tlaka, šećera i triglicerida u krvi održane su dvije, a u prostoru Zaklade Sandra Stojić uređen je kutak za preventivno mjerenje konstantno tijekom trajanja projekta.

U proteklih 18 mjeseci podizanjem svijesti o važnosti promocije zdravlja i zdravih navika opravdani su cilj i svrha projekta. Usmjerenost na prevenciju kronično nezaraznih, zaraznih, rijetkih i malignih bolesti, bolji pristup programima prevencije bolesti projekt je rezultirao boljem pristupu i brizi o neprenosivim i kroničnim bolestima.

Sve odrađene aktivnosti po projektu utječu na održivost projekta jer se temelje na dugoročnom povećanju svijesti o važnosti promocije zdravlja i prevencije bolesti. Sva dokumentacija i materijali projekta ostaju za korištenje i promociju i nakon završetka projekta.

Zahvaljujući ovom pozitivnom iskustvu Zaklada Sandra Stojić ponovno će aplicirati na fazu II 'Promocija zdravlja i prevencija bolesti'

Izradu web stranice je sufinancirala Europska unija iz Europskog socijalnog fonda.