Sudjelovanje na 4. konferenciji foruma ZaDobroBIT u Zadru

Zaklada Sandra Stojić jedna je od 27 zaklada iz RH članica Foruma „ZaDobro.BIT“ u čijem radu djeluje već dvije. Organizator konferencije je Nacionalna zaklada za razvoj civilnog društva.  

Kroz tri dana rada doneseni su zaključci bitni za rad zaklada u Republici Hrvatskoj. Na početku konferencije predstavljene su tematske cjeline, svaka članica Foruma predstavila je svoja postignuća u 2013.godini, a predstavile su se nove članice koje su u međuvremenu pristupile Forumu Na konferenciji je dat osvrt na razdoblje od prethodne 3. Konferencije do danas kroz (ne)aktivnosti na u izradi novog Zakona o zakladama, ali i postignućima u donošenju novog Zakona o udrugama te pripremi novog Zakona o financijskom poslovanju i računovodstvu neprofitnih organizacija za što bi bilo poželjno aktiviranje članica Foruma.

Upraviteljica Nacionalne zaklade za razvoj civilnog društva Cvjetana Plavša Matić upoznala je članice foruma s novom inicijativom osnivanja Etičke banke u Hrvatskoj te novoosnovanom Zadrugom za etično bankarstvo. Slijedom rasprave o potrebi iznalaženja novih oblika financiranja zaklada i razvoja zakladništva i filantropije, predstavljeni su novi izvori financiranja (European Social Fund, European Economic Area&Norway Grants). Obzirom da se neprofitne organizacije susreću s problemima likvidnosti prilikom korištenja sredstava iz EU fondova, predstavljan je program Europa plus koji provodi Nacionalna zaklada, a koji omogućava predfinanciranje/međufinanciranje odobrenih projekata organizacija civilnoga društva iz fondova Europske

Utvrđena je potreba zajedničkih akcija Foruma pa je predloženo razmatranje zajedničke kampanje i sl. te ideja izrade mjesečnog e-biltena koji bi predstavljao aktivnosti zaklada članica Foruma, ali i teme vezane za razvoj zakladništva u Hrvatskoj. Nacionalna zaklada je predstavila daljnja unapređenja Programa podrške filantropije i zakladništva kroz ulaganje u sposobnosti zaklada članica Foruma (izobrazba zaposlenika, upravitelja/ica, volontera te članova upravnih tijela zaklada). Raspravljena je i potreba za daljnjim unapređenjem internetskog doniranja i digitalnog aktivizma kroz platformu ZaDobroBIT/GivenGain na kojoj se od prošle godine nalazi i Zaklada Sandra Stojić. Nacionalna zaklada će pokrenuti novi dio programa u obliku angažiranja suradnika za digitalni aktivizam i prikupljanje sredstava koji će biti na raspolaganju zakladama članicama Foruma u osmišljavanju i vođenju njihovih digitalnih kampanja. Predstavljeno je daljnje unapređenje podrške razvoju zakladništva i filantropije i naglašeno da će 2014. godina biti u znaku Pilot-programa podrške razvoju zakladništva i filantropije. Za listopad ove godine dogovoreno je radnog koordinacijskog sastanaka članica Foruma ZaDobroBIT.

Nakon konferencije u Zadru je Zaklada Sandra Stojić upriličila prvi organizirani sastanak sa zadarskim volonterima naše zaklade i potpisano je prvih devet volonterskih ugovora.

Izradu web stranice je sufinancirala Europska unija iz Europskog socijalnog fonda.