Radio emisija o palijativnoj skrbi

U emisiji povodom obilježavanja Svjetskog dana hospicija i palijativne skrbi 2024. na Radio Moslavina razgovarali smo o palijativnoj skrbi. Tema obogodišnjeg obilježavanja Svjetskog dana hospicija i palijativne skrbi bila je 'Deset godina od Rezolucije: Kako nam ide?' 

Rezolucija AG 67.19 donesena je 2014. godine, a tema joj je 'Jačanje palijativne skrbi kao sveobuhvatne zdravstvene skrbi tijekom cijalog života.' Rezoluciju je donijela Svjetska zdravstvena skupština.

Uz deset godina od Rezolucije obilježava se i dvadeset godina od prvog Svjetskog dana hospicija i palijativne skrbi.

U emisiji smo razgovarali o tome od kada i zašto Zaklada Sandra Stojić obilježava Svjetski dan hospicija i palijativne sktbi, o tome što je regulirano spomenutom Rezolucijom, kakva je situacija u Hrvatskoj, što smo postigli do sada i gdje su još nedostatci, gdje je u svemu tome Zaklada Sandra Stojić i gdje smo s ostvarenjima općenito.

Još uvijek trebamo jako puno raditi na ostvarenju sveobuhvatne palijativne skrbi. Tek nešto više od polovice potreba za palijativnom skrbi zadovoljeno je u zemljama s visokim dohotkom dok je u zemljama s niskim i srednjim dohotkom zadovoljeno svega 4% potreba što je stalna i zabrinjavajuća razlika.

Žalosna je činjenica da više od 75% svjetske populacije nema odgovarajući pristup lijekovima potrebnim za liječenje boli.

Cijelu emisiju možete poslušati u datoteci uz ovu objavu.

Izradu web stranice je sufinancirala Europska unija iz Europskog socijalnog fonda.