Studijsko putovanje u Autriju

U sklopu projekta 'Korak po korak do održivog razvoja Kutine' Zaklada Sandra Stojić organizirala je dvodnevno studijsko putovanje u Austriju. Cilj puta bila je posjeta organizaciji CHANCE B iz Gleisdorfa koja je izrazito pozitivan primjer razvoja socijalnog poduzetništva i širenja volonterizma.

Prvoga dana posjeta predstavljen je rad organizacije CHANCE B koja trenutno ima 350 zaposlenih. Razloge i način na koji je organizacija nastala, te ono čime se danas bavi i čemu stremi približio nam je gospodin Franz Wolfmayer, osnivač CHANCE B.

Nakon njegovog uvodnog izlaganja prisutni su imali priliku pobliže se upoznati sa nekim od usluga koje ova organizacija pruža:

-  Usluge koje se nude članovima koji skrbe o osobama s invaliditetom, a u svrhu uzimanja kratkog predaha za obitelj.

-  Interdisciplinarna pomoć obiteljima koje skrbe o djeci sa invaliditetom ili poteškoćama u razvoju.

-  Predstavljanje projekta 'U starosti ostati kod kuće'.

Drugog dana ovog studijskog putovanja po predstavljanju rada zdravstvene njege i socijalnih usluga u kući  posjetili smo nekoliko različitih odjela unutar organizacije. Imali smo prilike vidjeti dio zbrinutog stanovanja, posjetiti radna mjesta za osobe sa invaliditetom ili dugotrajno nezaposlene (što uključuje stolariju, šivaonicu, farmu i mehaničarsku radionicu).

Posljednja tema ovog izrazito bogatog i raznosvrsnog programa bilo je predstavljanje rada s volonterima.

Na putovanju volonterima su se pridružili i pročelnica za društvene djelatnosti gospođa Jasminka Molnar, te pročelnici Upravnog odjela za zdravstvo i socijalnu skrb SMŽ.

Trud gospodina Franza Wolmayera i njegovih suradnika uložen da nas što kvalitetnije i šire upoznaju sa radom svoje organizacije bio je uistinu velik. Jednako veliki bio je i naš iskazani interes za rad i funkcioniranje organizacije poput ove. Pitanja i komentari bili su mnogobrojni. Kao rezultat možemo reći da smo se iz Austrije vratili obogaćeni novim spoznajama i novim idejama.

Izradu web stranice je sufinancirala Europska unija iz Europskog socijalnog fonda.